Hemma bra men borta bäst

Rapport signerad Sebastian Nilsson & Axel Smith. Samtliga bilder: Calle Erlandsson.

För drygt en vecka sedan åkte 8 LASK:are till den tyska staden Greifswald och besökte vår vänklubb. Det avgick två bilar från Lund, en innan solen gått upp och en på eftermiddagen. Den första bilen spenderade dagen med att bada och titta på sevärdheter i tyska kurorter.


Sommarvärme i slutet av september.

Någon timmes ölande med tyskarna blev det också tid till. Den andra bilen lyckades, trots att vi körde lite fel, komma fram till slut. Vad vi dock inte lyckades med var att inse vidden av tysk gästvänlighet. Där vi minst anade det stod vår värd från Greifswald och väntade på oss. Vi körde ifrån honom, men han jagade ifatt oss och visade oss rätt. I fortsättningen guidade han runt vår bil med sin cykel. Stämningen var god och vi fick sedermera lyssna på modern jazzmusik i deras lokala bar/klubblokal. Vandrarhemmet vi bodde på var trevligt och fräscht.


LASK-laget, med guiden längst fram till höger

Nästa morgon var det dags för fotboll! Även om bara två ”riktiga” svenskar deltog lyckades vi ändå bilda det oerhört framgångsrika ”Lag Gul-Sverige”. Vi började fruktansvärt bra med en perfekt 1-0 seger (så som fotboll ska spelas) och ledde andra matchen med 1-0... resten är historia. För att vi inte skulle bli alltför förtyskade åt vi på ett thai-matställe. Detta visade sig vara en vinnande taktik inför vänskapsmatchen. Vi vill berömma det tyska laget för att vara väldigt sportsliga och inte bli sura efter lite otur. Eller mycket otur.


Greifswalder Schackverein

--Här bryter webmaster in--

Så var det dags för själva huvudevangemanget – vänskapsmatchen. Den spelades i Koeppenhaus – ett café i Greifswald döpt efter en lokalt berömd konstnär. Spellokalen var väldigt rymlig och de stora fönsterna längs väggarna släppte in mycket solljus. I första omgången hade Greifswald vit på samtliga åtta bord. Betänketiden var en timme för 36 drag och därefter 15 minuter för resten av partiet. Förväntad poäng enligt elotalen var 8½-7½ till oss. Vi var dock taggande efter vår långa uppladdning och tog snabbt ledningen i matchen. Calle visade vägen genom att slå den tyska U-12-mästaren Zimmerman. Lundins specialvariant i spanskt skördade där ännu ett offer. Tomas mosade sin motståndare när han körde snabbt med g-bonden i kungsindiskt. Anders motståndare trodde tydligen att han mötte en mumie eftersom han startade med 1.Sh3. Helt fel hade han ju inte, och springaren blev ganska nyttig när den efter rutten g1-h3-f4-d3-f2-e4-f6 fick Anders att ta remi. Linus gjorde nog matchens parti när han slog Greifswalds ankare och ordförande Christian Bartolomäus. Christian trodde vid ett läge att han kunde forcera remi och frågade då Linus om han verkligen ville han en remi när han åkt så långt. Linus svarade kolugnt: ”försök du forcera remi, du kommer inte lyckas”. Linus offrade ett par bönder och spelade på de svarta fälten. Avslutningen var snygg med damoffer och matt.


En överblick över spellokalen.

Resterande partier var långa och fyllda av kamp, med mycket tur för LASK:arna. Sebastian vann visserligen ganska klart och Jens kämpade positionellt ner sin motståndare i ett tornslutspel, men Nejib kämpade hela partier för remi och Axel var forcerad matt men sprattlade och lyckades slutligen vinna på tid. Beräkningarna visade att vi tog en kollektiv IM-inteckning i denna första halva av matchen!

Vår tyska värd Stefan Kalhorn möter Martens Scorpion och känner paniken komma.

I andra ronden var vi inte lika lyckosamma, trots vit på samtliga bord. Anders hittade en dragupprepning och Sebastian säkrade totalsegern efter en total överkörning.


Sebastian håller på att avgöra matchen. Anders ser till så att allting går rätt till.

Axel vann också snabbt därefter efter att med sin egna korta rockad lurat motståndaren till att göra samma sak. g2-g4, h2-h4-h5, g5, hxg6 och det blev en snar matt på svarts kung medan vits kung bara log och tittade på. Calle förlorade ett skumt parti, Nejib spelade en lång remi, Linus segade hem ett positionsparti och Jens förlorade för att han ”hade för många bra möjligheter att välja på”. Tomas parti hade passat bra i vilken bok om positionellt schack som helst. En utspelning i Najdorf ledde till en kunglig springare på d5 mot svart löpare som mest var statist. Avslutningen var också fin, med ett sken-damoffer och snar matt.

PGN-fil med samtliga partier!
Javascript på hemsidan!

Efter matchen fick vi mat, soppa till förrätt, korv och sedan någon bärkompott som de precis som Jens förutspådde barbariskt kallade för ”röd-gryta” istället för ett softisikerat namn.

Därefter följde en blixtturnering. Det lokala fyllot slutade i mitten, men i övrigt dominerades tävlingen av LASK:are. Linus & Jens blev båda moraliska segrare.

Resultat (14 deltagare, 13 ronder):

1-2. Linus & Jens, 10.5
3. Arvid von Rahden, 9.5
5. Nejib 8.5
6-7 Sebastian & Axel 8
10. Anders 4.5

Söndagen inleddes med en guidad tur (på svenska!) i Greifswald. Greifswald är en otroligt vacker stad, med många hus från 1400-, 1500- och 1600-talet. I Lund har man tyvärr byggt om alla gamla vackra hus.

Bilden talar för sig självt.

Som en av få tyska städer blev de inte bombade under andra världskriget. Under den guidade turen fick vi bland annat lära oss att det var i samarbete med svenskarna som de startade sitt universitet 1456 och att det allt sedan dess varit mycket svenskar i Greifswald.

Även hemresan var trevlig, med fortsatt sommarvärme, och ett kortare återbesök vid stranden i Binz. Hade det inte bara varit för att det kryllade av slemmiga maneter hade nog fler än Anders & Calle vågat bada.


Kurhotellen i Binz påminner exakt om den miljö som spelas upp i Nabokovs bok om Luijzin.


Som alltid finns det en baksida på allt, även på fina hus...